Agovići … ko smo… odakle smo… od koga potičemo …

Sazrelo je, davno već, vrijeme da se ozbiljno pozabavimo ovim pitanjima. Da prikupimo sve relevantne informacije na jednom mjestu i obradimo ih u duhu vremena u kome zivimo.

Te da konacno damo odgovore utemeljene na naucnim cinjenicama i historijskim dokumentima a ne samo na pricama koje se prepricavaju i prenose s koljena na koljeno.

Za ovaj zahtjevan poduhvat nastojimo okupiti vrijednu i sposobnu ekipu koja ima za zadatak izradu Monografije Agovića.
Bajro i Islam Agović su već svojim dosadasnjim radom postavili temelje za ovaj projekat koji je, za sada, podijeljen u tri tematske cjeline

A – PORIJEKLO I MIGRACIJE – prikupljanje i obrada historijske gradje o porijeklu i migracijama Agovica (odgovorna osoba: Bajro Agovic)

B – PORODICNO STABLO – prikupljanje podataka za izradu porodicnog stabla, obrada i unosenje podataka na geni.com (Odgovorna osoba: Islam Agovic)

C – GENETSKA ANALIZA – prikupljanje podataka o genetskom porijeklu Agovica i utvrdjivanje srodnosti sa Agovicima iz razlicitih oblasti (Bihor, Rozaje, Golubovci, Tuzi, Skadar, Gacko itd.)
Pozivamo svu rodbinu, prijatelje i druge zainteresovane da uzmu ucesca u ovom hairli projektu i daju svoj doprinos.

Prvi korak koji mozete napraviti jeste pomoci u prikupljanju podataka kojima raspolazete. Pomozite nam da prikupimo podatke za porodicno stablo i da isto aktualiziramo.

Obratite se Islamu, on ce vam u tome pomoci. Posaljite Islamu svoju emailadresu kako bi vas dodao na nase porodicno stablo na geni.com. Nakon toga mozete sami ili uz Islamovu pomoc registrovati svoje i podatke vasih porodica.

Pozivamo vas da se prikljucite i pomognete koliko mozete.
Kroz ovaj projekt upoznajmo jedni druge i potrudimo se da nasim potomcima ostavimo u nasljedje Monografiju na koju ce biti ponosni.
Pred nama je veliki zadatak, zato molim sve Agovice da doprinesu uspjehu ovog projekta. Sve relevatne informacije, dokumenti, tekstovi, vase ideje i sugestije su svakako dobrodosle.

Mahsuz Selam,
Semir Agović, u ime Izvršnog Odbora Agović Fondacije

One thought on “Agovići … ko smo… odakle smo… od koga potičemo …

  1. Selam Agovici…ja sam rodjen i zivio u Zagrebu,a sad sam u Oslu.Moj babo je doselio u Zagteb 1963. iz Čajnića, tj. iz sela Umčari na Borajnu,gdje ima Agovića. Ima li neko infoemacije o kretanjima Agovica prije II svj.rata iz pravca Sandžaka i Crne gore prema Bih.?
    Selam svima
    Enes

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *